Susanna Paloheimo // September 02 2014

Työntönaru roskiin

Hunajapurkki. Kyllä te sen tiedätte: vetoaa kaikkeen ympärillään, kun sen kannen avaa. Ville Tolvanen alkoi muutama vuosi sitten puhua hunajapurkista vertauskuvana vetovoimaiselle brändille. Sen vastakohta on työntäminen. Usein narulla työntäminen, sanon minä.

”Kunpa sisälähetit tulisivat takaisin, sillä minä inhoan sähköpostia. Se on liian nopea.”

Kun olen valmentanut yritysten ylintä johtoa sosiaalisen median käytössä, olen kuullut monenlaista – ja nähnyt kahdenlaisia kulttuureja: varovaisia ja rohkeita. Ensimmäisessä ollaan hyvin huolissaan siitä, onko joku jo määritellyt kuka vastaa mihinkin ja missä kanavissa ollaan mukana. Ja etenkin sen, mitä siellä sitten sanotaan. Toisessa aletaan käyttää somea nopeasti, ylin johto näyttää mallia ja kaikkia rohkaistaan mokienkin uhalla osallistumaan keskusteluun. Arvaatte jo? Viimeksi mainittuja on aika vähän.

”Meillä tarvitaan vielä sisäisesti aika paljon työntömarkkinointia.”

Kyllähän tämä näinkin toimii -asenne on muutoksen vahvin este. Oivaltaminen ja mahdollisuuksien tunnistaminen ovat asennemuutoksen alku. Muutostahti bisneksessä ja markkinoinnissa on juuri nyt varsin vauhdikas. Vastarintaa syntyy ihan ymmärrettävistä syistä: vielä pari vuotta sitten tärkeintä oli mainostaa kuluttajille tuoteuutuuksia printissä ja nyt pitäisi sitten osata olla nokkelasti ja ketterästi vuorovaikutuksessa niiden samojen kuluttajien kanssa. Kyllä siinä on vauhdikkaammankin markkinoijan pää pyörällä. Etenkin, jos itse on vielä kiinni vanhassa maailmassa. Kaikkialla tulvivasta muutospuheesta on varmaan monelle tullut kuin taustamusiikkia: ei siihen enää edes kiinnitä huomiota. Puhukoot nuo nuoremmat.

”Monessa tapauksessa teollisen internetin hyödyntäminen parantaa tuottavuutta kymmeniä prosentteja.” (*)

Kun keskustelu digitalisoitumisen tarjoamista mahdollisuuksista yhtäkkiä ottaakin uuden suunnan ja aletaan puhua tuottavuuden parantamisesta teollisuudessa, vaikku irtoaa monen muutospuhetta karttaneen korvista. Ikävä kyllä monet markkinointialan ihmiset eivät ole vielä kuulleetkaan teollisesta internetistä. Siksi muutos etenee organisaatioissa jossain ihan muualla kuin markkinointiosastolla.

Eskimo Finlandilla muutoksen mahdollisuudet on nähty jo parin vuoden ajan. Digitalisoitumisesta on puhuttu hallituksessa paljon, ja johtoryhmä on yhdessä henkilöstön kanssa vienyt päätöksiä käytäntöön ripeästi. Oma verkkokauppa avattiin reilu puoli vuotta sen jälkeen, kun asiasta oltiin päätetty. Someviestintää hoitamaan palkattiin siihen erikoistunut ihminen, koska dialogi kuluttaja-asiakkaiden ja suurkeittiöammattilaisten kanssa haluttiin nostaa uudelle tasolle. Omistajat haluavat oman hunajapurkin, eivätkä he pelkää tarttua digitalisoitumisen tarjoamiin mahdollisuuksiin.

”Tosi tyylikästä, että saamme työpanoksesi yrityksemme käyttöön. Onnitteluhalein, Jori”

Oma tehtäväni Eskimoperheessä muuttuu syyskuussa, kun siirryn hallituksen jäsenestä strategia- ja brändijohtajaksi. Paljon uutta on edessä. Arvelen kuitenkin, että viime vuosina käytössä kuluneelle työntönarulle ei ole enää käyttöä.

*Teollinen internet -lainaus Pekka Lundmarkin haastattelusta, HS 31.8.2013

More from Susanna Paloheimo