Antti Karppinen // April 30 2014

Unelmien ja tavoitteiden visualisointi

Hervannassa, Tampereella majaileva IT/ohjelmistotalo loi yli kolme vuotta sitten yritykselleen unelman. He työstivät tätä unelmaa pohtien tulevaisuuden toiveita pienryhmissä, jotka sitten esitettiin kaikille rennossa illanistujaisessa. Jokainen tiimi loi oman näköisensä tulevaisuuden, tarinan tai mielikuvan siitä, mitä tulevaisuus yrityksessä tulee tuomaan tullessaan.

Jo tällöin nousi kolme elementtiä ylitse muiden: Huippuasiantuntijuus, edelläkävijyys ja kiinnostavat asiakasprojektit. Näistä elementeistä, tarinoista ja mielikuvista he loivat yhteisen unelman, joka on ohjannut yrityksen toimintaa eteenpäin. Tämä toimintamalli tai “narratiivinen strategiaprosessi” sai  Vuoden työnhyvinvointiteko -palkinnon vuonna 2012.

Tämä yritys oli ja on edelleen Great place to Work 2014 voittaja Vincit Oy.

Vincit tekee muutenkin asioita hieman toisella tavalla kun on totuttu. Näistä erilaisista henkilökunnan kannustusprojekteista, palkitsemismenetelmistä ja muista kehittämisprojekteista voi lukea Vincitin U.T.O.P.I.A -hankkeen sivuilta.

Vincitin U.T.O.P.I.A.  kehittämisblogi keskittyy kuvaamaan toteutettavien työelämän kehittämisprojektien etenemistä.

Viime vuoden puolella yrityksessä alettiin pohtia säilyykö vuosia sitten tehty unelma samana, kun maailma ympärillä muuttuu. Keskustelun pohjalta tulevaisuuden näkymiä lähdettiin tarkastelemaan uudelleen, mutta tällä kertaa yksilötasolta, josta siirryttiin myös tiimien sisäisiin pohdintoihin. Jokainen työntekijä joutui pohtimaan omia ammatillisia unelmiaan ja tulevaisuuttaan, sekä miten sinne päästään; mitä askelia tavoitteiden täyttäminen ja haasteiden voittaminen vaatii.

Muutamien yhteistyöprojektien kautta olin tutustunut yritykseen ja tekijöihin aikaisemmin ja satuin olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa tarjoamaan Vincitille mahdollisuutta visualisoida nämä tiimien unelmat. Unelmien ja tavoitteiden visualisointia on käytetty hyödyksi esim. urheilussa. Talviolympialaisten aikaan New York Times kirjoitti aiheesta mielenkiintoisen artikkelin, jossa kuvattiin menetelmän tuomia hyötyä huippu-urheilijoiden tavoitteiden saavuttamiselle.

Tiimit saivat siis nyt tehtäväkseen kuvitella millainen kuva näyttäisi tiimin unelman tai tulevaisuuden. Tästä syntyikin kuvien teema, Imagine anything, sillä halusin, että kuvan tekemiselle ei olisi mitään rajoja. Tiimit keräsivät listoja asioista mitä toivoivat tulevaisuuden tuovan tullessaan; kenties se oli enemmän naisia työyhteisössä, työskentelyä parhaiden asiakkaiden tai uusimpien laitteiden parissa. Ehkä se olisi maailmanvalloitus? Miten olisi “timantteja paskova yksisarvinen”?

Kuvia lähdettiin toteuttamaan kahden miehen tiimillä, jossa minä hoitaisin kaiken suunnittelun, kuvaukset, elementtien määritykset ja jälkikäsittelyn, kun taas 3D guru Lassi Pentikäinen otti mallintamisen haasteen vastaan ja lähti työparikseni toteuttamaan maailmoja ja tarvittavia elementtejä. Elementtien mallintaminen tapahtui suurimmaksi osaksi Blenderillä ja valosetup, materiaalit ja rendaus viimeisteltiin Octane Renderillä.

Jokaiselle tiimille kuva on henkilökohtainen, täynnä omia sisäpiirijuttuja, merkityksiä ja sanomaa.

Jokainen tiimi oli saanut listata ajatuksia kuvaan tekstimuodossa, jonka jälkeen haastattelin tiimin vetäjät saadakseni ajatuksia miten kuvan visualisointia voisi lähteä lähestymään. Seuraavaksi aloin suunnittelemaan jokaisen kuvan päälinjaukset, ympäristöt ja kuvakulmat kuntoon. Tätä ennen kuitenkin pyrin luomaan kuvalle ja elementeille tarinan, miksi mikin asia oli kuvassa. Tämä hahmottelu oli tärkeää, että pystyin näkemään lopullisen kuvan jo suhteellisen valmiina (vaikkakin piirretyssä muodossa) ja hyväksyttämään kuvan ajatuksen jokaisella tiimillä. Tämä oli erityisen olennaista siksi, että kaikkien kuvien henkilöt kuvattiin yhden päivän aikana.

Kun kaikki henkilöt oli kuvattu heille roolitetuissa paikoissa ja asennoissa, alkoi ensimmäisen kuvan tekeminen valmiiksi. Ensimmäiseksi lähdin toteuttamaan MAFIA -tiimin kuvaa, jonka ympäristöksi valitsin hieman Disney -henkisen eläintarhan, jossa tiimin jäsenet ovat hullunkurisia pingviinejä. Pingviiniteema tuli siitä, että tämä porukka pyörii lähinnä Linux ympyröissä, ja mukaan tuli myös sulautettuja järjestelmiä ja Java -viittauksia. 3D ympäristöä ja elementtejä pystyyn ja kun kaikki oli valmiina, kuvan rendailua yön yli valmiiksi jälkikäsittelyä varten. Jälkikäsittelyssä loin sitten kuvan vedenalaisen maailman, loin taustat ja asemoin ihmiset heijastuksineen suunnitelluille paikoilleen. Paljon pientä viilaamista ja pienien yksityiskohtien, tiimille tärkeiden sanojen ja asioiden lisäämistä, värisäätöjä ja muuta säätämistä ja lopullinen kuva alkoikin valmistua.

MAFIA -kuvan tekovaiheista voit nähdä vaiheita täältä.

Ensimmäisen kuvan valmistumisen jälkeen jäljellä olikin sitten ”ainoastaan” 9 kuvaa, joiden tuotantoprosessi eteni ensimmäisen tapaan.

Kuvien rooli yrityksen tulevaisuudessa

Valmistuneet kuvat tulevat toimimaan keskusteluiden ja presentaatioiden tukena: niiden kautta sekä viestitään tiimin unelmia muille, että pohditaan millaisia konkreettisia askeleita täytyisi ottaa niitä kohti. Yrityksen iso unelma syntyy lopulta näiden osien summasta – kuvien yhteiset tekijät muodostavat yrityksen tavoitetilan. Kuvat eivät siis ole ollenkaan perinteistä yrityksen imago- tai mainoskuvaa vaan enemmänkin karttoja täynnä piilotettuja salamerkityksiä ja toiveita, jotka ohjaavat yrityksen työntekijöitä ja itse yritystä eteenpäin kohti tavoitteitaan.

Lisäksi koko projekti on tavallaan toiminut osana yrityksen työhyvinvointitavoitteita ja henkilöstön palkitsemistapana: työmotivaatiolle tekee hyvää nähdä oma loistokas tulevaisuutensa jo etukäteen ja myös vähän hullutella sitä kuvatessa! Kuvat tulevat koristamaan Vincit Oy:n yritystiloja, joissa jokainen vierailija voi tehdä omat päätelmänsä siitä, mitä kuvat esittävät ja mitä niillä halutaankaan kertoa. Jokaiselle tiimille kuva on kuitenkin henkilökohtainen, täynnä omia sisäpiirijuttuja, merkityksiä ja sanomaa.

Toivon, että tämä yhdessä toteutettu tulevaisuuden visualisointi auttaa osaltaan yritystä pääsemään tavoitteisiinsa. Näin uskon käyvän.

 

_Antti Karppinen / Alias Creative

 

moodboard sketch model render1 vc mafia

More from Antti Karppinen