Teppo Kuisma // November 30 2016

Urheilubisnes vauhdilla digiin SMASHissä – sopivasti päivää ennen SLUSHia

Tämä vuosi tuo digitalisaation ytimeen uuden kiintoisan lajin, kun urheilu ottaa etunojan digitransformaatiossa juuri ennen kuin digikuhinan globaali kohtauspaikka SLUSH avaa ovensa. Kyseessä on siis SMASH, joka pidetään ensimmäistä kertaa tiistaina 29. marraskuuta.

SMASH on SLUSHin uusi sivutapahtuma, joka ottaa fokukseen urheilubisneksen, teknologian ja niiden ympärille syntyneet start-upit. Kattilahallissa Sörnäisissä pörrää yli 350 urheiluhullua ympäri maailmaa ja digitalisoi (Ville Tolvasta lainaten) urheilua pikseli kerrallaan.

Miksi sportti nousee digitalisaation parrasvaloihin yllättäen? Mikä siinä oikein kiinnostaa teknologian imussa pyöriviä sijoittajia ja business designereita? Onko paikalla jo innovatiivisilla ratkaisuilla pitchaavia start-uppeja, jotka pistävät urheilubisneksen kivijalkaa rohkeasti uusiksi?

Urheilubisneskin voittaa tai häviää asiakaskokemuksen mukana

Kun katsotaan maailmaa, urheilu on todella merkittävän kokoluokan liiketoimintaa. Ja kuten kaikki muutkin bisnekset, urheilu joutuu kohtaamaan uuden digisukupolven kuluttajien vaatimukset. Tämä tarkoittaa sitä, että urheilumaailmassa on selkeä tilaus digitalisaatiolle ja paremmalle asiakaskokemukselle, joka yhdistää saumattomasti livemaailman ja digitaalisen maailman yhteiseksi kokonaiskokemukseksi. Eli haaste on todella suuri. Jotta tämä digi-ihme voisi toteutua sporttiskenessä, yhtiöt tarvitsevat kumppaneita, jotka ymmärtävät pelin hengen – ja tässä siis tarkoitetaan sekä urheilumaailman ymmärrystä että digitaalisten ratkaisujen, asiakaspolun ja asiakaskokemuksen suunnittelua ja toteutusta.

Yksi SMASHin key note –puhujista on Victoria Waddicar, joka auttaa asiakkaita digihaasteissa Ixonosin Lontoon toimistolla. Hänellä on kattava kokemus urheilubusineksesta ja sen parissa toteutetuista digitalisaatiohankkeista, joiden tavoitteena on auttaa digitaalisuuden tuomisessa perinteisen livekokemuksen rinnalle, kasvattaa liikevaihtoa ja löytää aivan uusia businessmahdollisuuksia digitaalisuuden mahdollistamien innovaatioiden myötä.

Victoria korostaa sitä, että kun puhutaan sporttibisneksestä, puhutaan yhteisöistä. Fanit menevät otteluihin ja urheilutapahtumiin heimopohjalta, haluavat olla osa actioniä, haluavat tuntea suosikkipelaajansa tai –urheilijansa, haluavat olla osa fanijoukkoa ja jotakin elämää suurempaa eli voitontunnelmaa. Ja vaikka luulisi, että livekokemusta ei voita mikään, niin urheilutapahtumien – ja areenoiden pyörittäjät kokevat entistä tiukemmin kilpailun fanien sieluista – eli miten saada heidät ulos viihtyisistä kodeistaan, suurten TV-ruutujen, huippuäänentoiston ja täyteen ladattujen jääkaappiensa ääreltä. Tai jostakin ihan muualta.

Menestysresepti: yhdistä fyysinen ja digitaalinen kokemus saumattomaksi

Victoria ottaa esille myös yksilön voiman yhdistettynä hetken magiikkaan. Elämä on ruudussa tässä ja nyt. Tässä digitalisaatio iskee kehiin ja on se voima, jolla uuden sukupolven diginatiivit fanit saadaan koukkuun. Monikanavainen asiakaskokemus on avain siihen, että fani voi olla läsnä ja ostaa missä ja mihin aikaan tahansa, digitaalisten kanavien kautta. Tässä fanien sitouttamisessa ja liiketoimintamahdollisuuksien oivaltamisessa urheilubisnes on globaalisti vielä lapsenkengissä.

Mitä hyötyä urheilubisnekselle voi olla digitaalisuudesta? Victorian mukaan mahtava asiakaskokemus lisää liikevaihtoa, vahvistaa lojaalisuutta ja brändilähettilyyttä. Siksi jokaisen urheilubisnestä vetävän on tärkeää laatia hyvin speksattu digistrategia. Se auttaa asiakkaiden ja fanien sitouttamisessa – ja se taas mahdollistaa uudet liikevaihtovirrat, paremman asiakastyytyväisyyden ja operatiivisten kustannusten alentamisen. Kaikki elintärkeitä tulevaisuuden sporttibisneksen menestykselle.

Start-Upit SMASHissa! Muistatko Neofitin 3D kehoskannerin lokakuun Digitalist-tapahtumasta?

SMASH marssittaa lavalle joukon todella innovatiivisia sportti start-uppeja, jotka toimivat digitaalisuuden suunnannäyttäjinä monin tavoin. Yksi näistä sporttiskenen innovaattoreista on Digitalistien lokakuun tapahtumassa esiintynyt Neofit, joka demoaa ja pitchaa huimaa 3D kehoskanneriaan saadakseen sijoittajat ja potentiaaliset kumppanit innostumaan ratkaisun viemisestä kansainvälisille markkinoille.

 

Neofit syntyi kun neljä painia harrastavaa sporttista kaverusta tajusivat, että kaikki muu on maailmassa jo virtualisoitu, paitsi fyysinen keho. Siitä alkoi huima matka kohti virtuaalista avatarta, joka olisi kaikkien ulottuvilla. Neofitin 3D kehoskanneria voidaan käyttää kehon monipuoliseen mittaukseen ja treenin tuoman kehityksen seurantaan eri lihasryhmissä.

3D-pohjainen avatar on vallankumouksellinen tapa visualisoida ja konkretisoida perinteisesti vain numeerisesti raportoidut kehomittauksen tulokset. Näin oman kehon muutosten ja edistymisen seuranta on motivoivampaa ja helpommin hahmotettavaa. Tämä iskee suoraan digisukupolven itsemittaustarpeisiin ja biohakkerointiin. 3D kehoskannerin luontainen asiakaskunta muodostuu urheilukeskuksista ja personal trainereista.

Neofit tekee yhteistyötä Ixonosin kanssa käytettävyyden ja asiakaskokemuksen saralla. Ixonos vastasi 3D-kehoskannerin web-pohjaisen käyttöliittymän suunnittelusta. Avatarta voi katsoa kaikista suunnista ja pyöritellä vapaasti. 3D avatar avaa myös aivan uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka pohjautuvat ihmiskehon tarkkoihin mittoihin, esimerkiksi vaatekauppa ja vaatteiden täsmällinen kokomääritys.

www.sportsmash.net

www.neofit.com

 

 

 

 

 

More from Teppo Kuisma