Kati Lehmuskoski // January 09 2017

USKOTKO ITSEESI NIIN KUIN DIGIJOHTAJA?

Törmäämme kaikki esteisiin päivittäin viedessämme asioita eteenpäin.

Tärkeän tuntuiset asiat jäävät jalkoihin, kun muut vielä tärkeämmät prioriteetit ajavat ohi. Kaikkia ideoita ei osaa edes pukea sanoiksi. Työkaveri torppaa jonkun idean jo hahmotteluasteella.

Moni loistava idea jää toteuttamatta myös organisaatiokulttuurin vuoksi. Miten tätä ideaa kannattaisi edistää? Kuka tästä asiasta meillä päättää? Ehkä tämä ei ole niin tärkeät asiat, että tätä kannattaisi viedä eteenpäin.

Ideoinnin dynamiikkaa kuvaa parhaiten seuraava ajatusleikki:

  • Ideointi ja energian luominen ovat helppoa, kun mietit tätä lausetta positiivisesti: Hei, sain idean! Rakennetaan pyramidi, siitä tulee upea. Ideoinnissa energiaa syntyy tyhjästä.
  • Ja yhtä helppoa on tappaa idea ja tuhota energia: Mistä kivet pyramidiin? Mitä viranomaiset sanovat? Kuka maksaa? Entä ylläpitokulut?

Ideoiden syntyminen ja kuoleminen tapahtuvat sekunneissa. Erityisesti idea, joka on organisaation nykyisen kulttuurin vastainen kohtaa paljon vastustusta.

Edgar Scheinin mukaan organisaatiokulttuuri on summa siitä kaikesta, mitä organisaatio on oppinut ratkoessaan ongelmia. Muutos vaatisi, että organisaatio pystyisi luopumaan todeksi todetuista päätelmistä. Hyvin mietityt perustelut tukevat nykytilaa.

Muuttumattomuutta on helppoa perustella järkisyillä.

Haastattelimme digimuutos.fi kirjaan 10:ta suomalaista huippujohtajaa onnistuneista digimuutoksista.

Nämä johtajat olivat määräpäätietoisesti päässeet yli kaikista näistä haasteista ja vieneet läpi oman organisaationsa muutoksen.

Huippujohtajat veivät digitaalisia hankkeita eteenpäin riippumatta esteistä.

Idean syntyvaiheessa johtajat loivat digimuutokselle riittävät taustavoimat. He sitouttivat muutokseen organisaation tärkeimmät avainpelaajat ja antoivat avainpelaajille valtuutuksen viedä muutosta eteenpäin.

Johtajat priorisoivat digihankkeet muiden aloitteiden yli ja jatkoivat valitulla polulla myös silloin, kun törmäsivät muutoksessa esteisiin. Välillä esteet olivat sisäisiä, välillä ne olivat esteitä organisaation ulkopuolelta.

Johtajat kuitenkin pitivät muutoksen kirkkaana ja veivät muutoksen läpi omassa organisaatiossaan. Johtajilta löytyi uskoa omaan ideaansa esteistä huolimatta.