Ville Tolvanen // May 08 2015

Uuden median aika

Media ei ole kuten ennen. Nyt tapahtuu paljon hyvää ja nopeasti.

Suomessa on noin 2,5 miljoonaa omakotitaloa. Maassamme on myyty jo yli 2 miljoonaa tablettia ja vielä enemmän älykkäitä matkapuhelimia. Puhelinverkot hohtavat punaisena. Käyttäjät kaappaavat vallan omasta media-, ostos- ja asiointikokemuksestaan. Parhaiten pärjäävät käyttäjät voimaanuttavat brändit, jotka antavat käyttäjän valitsemaan automaation, itsepalvelun tai puolesta tekemisen ajasta ja paikasta riippumatta.

Ihmiset ryhmittyvät omiin soluihin läheistensä, sisältöjensä ja brändiensä kanssa. Verkkoon laitettu sisältö ei ole mitään eikä ”missään” jos sitä ei saada jaettua muille käyttäjille.

Miten mediat ja markkinoijat selviävät ja hyödyntävät kuluttajien vallankäytön?

Brändit näyttävät vastaavan kuluttajien haluun oppia, viihtyä ja asioita synnyttämällä sisältöjä, dialogia ja palveluita verkkoympäristöön. Coca-Cola haluaa olla personoidulla pullolla sinun omasi, antaa sinulle valtaa ja ideoita kierrätettyjen pullojen hyötykäyttöön ja tuottaa valtavan määrän erilaisia sisältöjä memorabiliasta mediaan eri kanaviin. Brändit karhentavat itseään luodakseen monikanavaisia tarttumapintoja viihtymiseen brändin luomassa maailmassa.

Miten luoda yhteys maitopurkkiin? Ei mitenkään. Mutta digiaikana ns. ”low-interest  ajattelu” saa aivan uuden mahdollisuuden. Jopa autovaha Korrek muuttuu relevantiksi apuriksi tarjotessaan tohtorointia ja ”howto -videoita” verkossa. Weber käy dialogia grillihullujen kanssa laajentamalla arsenaalia päätuotteista harrastuksen tukemiseen, sisältöihin ja yhteisöön.

Olisiko Valio kiinnostavampi jos se Teemu Selänne –fiilisfilmien sijaan saisi paketoitua itsestään relevantin mediapaketin Valion roolista suomalaisten hyvinvoinnissa? Valio on iso hyvinvoinnin kehittäjä, kouluruokailujen edistäjä, tutkija, tuotekehittäjä ja terveyden edistäjä. Miksi emme näe koko kuvaa Valion suuruudesta? Koska yritys pirstaloi viestintäänsä tiedottamiseen, mainontaan ja markkinointiin. Mainetta ei voi mainostaa vaan lunastaa asiakaskohtaamisesta. Valiostakin tulee relevantimpi jokaiselle äidille ihmisen nähdessä yrityksen tehtävän ja toiminnan pelkkien tuotetärähdysten sijaan.

Muutos tarkoittaa sitä että yritys tarvitsee oman median. Se tarkoittaa kykyä jakaa, levittää ja saada levitettyä omia sisältöjään. Suomessa on paljon toimijoita, joilla on asiaa, mutta ei relevanttia levityskanavaa. Monopolisoitujen mediakanavien aika on ohi. Avoimuus on median uusi öljy.

Kirjoitin aiemmin Yle Areenan visiosta #FinnTube:sta. Ajattelen verorahoilla luotavien alustojen aukeavan kaikkien käyttöön. Tarvitsemme auto- tie- ja lentoverkoston rinnalle oman kaksisuuntaisen julkaisualustan, joka on kaikkien suomalaisten sisällöntuottajien käytössä. Avoin mediaympäristö ja tehokas tapa tavoittaa suomalaisia olisi paras tapa edistää demokratian toteutumista digiaikana. Ei jätetä mediavaltaa pelkästään toimituksille, eikä niille joilla on eniten muskeleita saada ajatuksiaan läpi. Avataan sen sijaan yhteinen julkaisualusta kaksisuuntaiseksi ja kaikkien käyttöön. Otamme ison askeleen Suomen palauttamisessa digitalisaation kärkimaaksi maailmassa.

Tällä viikolla lukuisia palavereita median, merkkien ja merkitysten seurassa. Vaikeaa, mutta kiehtovaa. Jokaisen hyppysissä testattavaksi ja opiskeltavaksi. Elämme hienoa aikaa. Nyt tapahtuu enemmän kuin uskommekaan.

 

More from Ville Tolvanen