Ville Tolvanen // October 12 2013

Vain verkoston elämää

Olen tutkinut elämää internetissa kohta viisitoista vuotta. Käyttäytymistä, liiketoimintamalleja, uusia mahdollisuuksia ja jatkuvaa muutosta. Kiinnostavinta on kanavan kääntyminen digitaalisesta jakelutiestä vihdoin ihmisten väliseksi verkostoksi. Jos internet ennen oli uutta happea liiketoimintaan, olemme nyt kovaa vauhtia matkalla kohti verenkiertoa. Ihmiset ovat lähes koko ajan “connected.”

Yritin yhdistää Digitalist Networkissä lähes kaikki keskeiset oppini verkkokauppaa lukuunottamatta.

Yritän näyttää käytännössä miten verkosto verkossa toimii. Ohessa osa keskeisimmistä huomioista. Suurin osa viesteistä verkossa menee yksinkertaisesti ohi. Tarvitsemme solmukohtia, jotka keräävät, kuratoivat ja kommentoivat loputonta uutisvirtaa. Kaikilla ei ole aikaa ja mahdollisuuksia roikkua koko ajan verkossa. On hyvää palvelua välittää keskeisiä uutispätkiä ja artikkeleita aiheesta ympäri maailmaa.

Tarvitsemme poikkitieteellistä keskustelua. Yksittäinen asiantuntijan tai yrityksen näkemys verkon tilasta tai hyvästä hyödyntämisestä ei riitä. Yritysten väittämät on välitettävä argumentoitaviksi yhteisöissä. Tarvitaan tilaa keskusteluille. On hyvä saada veri kiertämään kriittisilläkin kirjoituksilla. Turhia vastakkainasetteluita poistetaan parhaiten esittämällä useita eri näkemyksiä samoista aiheista.

Verkko synnyttää tarvetta kohdata henkilökohtaisesti. Olen tavannut kymmeniä verkosta löytämiäni ihmisiä henkilökohtaisesti. Verkko on oivallinen tapa verkottua ja verkosto toivottavasti tehokas tapa edistää yhteistä ajattelua ja kehittämistä. Internetin kehittäminen vaatii paljon erilaista näkemystä yhteisessä päätöksenteossa.

Voisikohan verkossa vaikuttava verkosto luoda yhteisiä näkemyksiä tai julkilausumia kaikkien kannalta tärkeistä asioista?

Tapahtumat ovat paras tapa kouluttautua. Yritämme järjestää tilaisuuksia oppia, peilata omia ajatuksia, jakaa näkemyksiä ja oppia yhdessä. Yhteisö on vahva niin halutessaan. Jokainen tietää ryhmän synnyttävän yksittäistä opettajaa enemmän yhdessä. Yhteisö voi synnyttää uutta yritystä ja yrityksiä. Tarvitsemme kipeästi Suomeen uutta ajattelua, ajatuksia, toimintamalleja ja yrityksiä. Yritetään sitä vielä tälläkin yhteisöllä. Katsotaan avoimesti miten uutta arvoa saisi aikaiseksi. Annetaan yhteisölle aikaa rakentua ja rakentaa uutta. Katsotaan onko verkosta uudeksi yhteiseksi voimavaraksi.

More from Ville Tolvanen