Johanna Lehtonen // February 04 2016

Vastavoimien ristiriidassa

-Luottamus ihmisiin ja usko inhimillisyyteen
Inhimillisyys ja ihmisyys.

Olen huolissani ihmisyydestä ja inhimillisyydestä organisaatioissa ja liike-elämässä.

Näen kaksi vastakkaistasta voimaa, jotka vetävät eri suuntaan ja koen itse olevani noiden voimien välissä. Toisessa laidassa on pysähtyminen tähän hetkeen läsnäolevana ja tuntevana. Ulkoisten kuorien repiminen ja riisuminen sekä ihmisten kohtaaminen aitona, paljaana ja puhtaasti omana itsenään, ilman titteleitä tai oppiarvoja. Oman mielen vapauttaminen luovaksi ja lapsenomainen innostuminen uuden oppimisesta ja tekemisestä.

Toisessa laidassa on erittäin tiukka taloustilanne, jonka johdosta organisaatioissa ja yrityksissä on hurja paine suorittaa ja kaasuttaa yhä lujempaa ja tehdä vielä hieman enemmän kuin eilen. Kukaan ei voi olla varma säilyykö oma työpaikka ja huoli omasta taloudesta kasvaa.

Hektisyyden ja stressin voi haistaa ja tuntea toimistolle astuessaan ja kireyden lukea työntekijöiden katseesta ja otsarypyistä.

Kun on suojeltava omaa paikkaansa, ei riskien ottaminen houkuttele. Ei myöskään ole aikaa tutustua uusiin trendeihin tai digitaalisiin palveluihin. Kärjistetysti oravanpyörä pyörii ja tehdään vielä samanlaisempia päätöksiä kuin kilpailija tekee.

Useiden YT-kierrosten jälkeen työtaakka omalla työpöydällä on saavuttanut pisteen, jolloin ei enää yksinkertaisesti pysty ja kykene vastaamaan kaikkiin sähköposteihin tai kysymään työkaverilta mitä kuuluu. On priorisoitava ja tehdä välillä yötäkin myöden ne kaikista tärkeimmät asiat, jotta saisi pidettyä yrityksen pystyssä ensi vuonnakin. Usko valoisampaan tulevaisuuteen hiipuu ja kyynisyys ottaa vallan.

Eikä tällöin tarvitse kysyä miksi johto tai henkilöstö lähde työntekijälähettiläinä kertomaan avoimesti työpäivistään ja onnistumisistaan.

Kun vastakkain pistetään pysähtyminen ja tauoton juokseminen vähintään 8 tunnin päivävauhdilla keskellä ruuhkavuosia, tarvitaan muutokseen isompi voima ja kulttuurimuutos koko organisaatiossa. Nykyisiä prosesseja ja tapoja toimia on pysyttävä kyseenalaistamaan ja mietittävä miten vapautetaan aikaa ajattelulle.

On myös saatava takaisin luottamus ihmisiin ja usko inhimillisyyteen. Usko siihen, että aito motivaatio työhön ja huippusuoritukset syntyvät aidon yhteistyön, välittämisen ja empatian kautta.

Nähdä jokaisessa ihmisessä hänen omat vahvuutensa ja piilevät voimansa ja tukea niitä kaikin tavoin. Uskon vahvasti, että jokaisesta meistä lähtee vielä nykyistä paljon enemmän voimaa ja energiaa, kunhan niille vain annetaan tilaa ja mahdollisuus.

More from Johanna Lehtonen