Ville Tolvanen // October 07 2013

Verkko sirpaloi median

Mediat kohtaavat kovaa vauhtia saman ilmiön, joka tapahtui jo vuosikymmen sitten musiikissa. Kohderyhmät, kanavat, keinovalikot ja sisällöt pirstaloituvat. Silti medialle kuuluu oikeasti pelkästään hyvää. Kuluttajilla on kodeissaan nauttimiseen sopivia päätelaitteita enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Medioiden parissa vietetty aika on taatusti suurempi kuin koskaan. Yritysten tarve viestiä ja vaikuttaa kasvaa kilpailun kiristyessä. Vain rakenteet, arvoketjut ja toimintamallit muuttuvat täysin.

Kun piratismi tuhosi musiikin tallenteiden myynnin, artistit oppivat rakentamaan itse vahvemman suhteen kuuntelijoihinsa. Keikkatahti tiivistyi, oheistuotteiden määrä kasvoi ja bändit oppivat rakentamaan omia medioitaan. (Kirjoitin aiheesta otsikoilla Metallica ja Kotiteollisuus Tolvasessa.) Tallenteiden myynti on nyt jopa elpymässä. Toimivassa asiakas- tai lukijasuhteessa tallenne on vain yksi brändiin liitettävä tuote muiden joukossa. Ostan T-paidan, pinssin, konserttilipun ja miksen sitten levyäkin. Fanisuhteessa musiikki kn luonnollisesti tärkeintä, liiketoiminnassa kokonaisuus. Monocle ymmärtää tämänkin.

Media on oman murroksensa hyppyrimäessä. Establishment ilmoittaa jatkavansa kehittämistä osana satavuotista historiaansa. Mitä musiikkiteollisuudelle olisi tapahtunut jos se olisi ilmoittanut kehittävänsä liiketoimintaa tallenteet toiminnan ytimessä? Olisiko musiikista tullut pysyvästi pelkkää kulttuuritoimintaa ja tapahtumaviihdettä?

Mikä tahansa brändi voi myydä sille relevantteja asioita mikäli asiakassuhde on kunnossa. Eniten minua kiinnostaa medioista Kauppalehden tulevaisuus. Mitä on talous/business –journalismi 3.0? Mitä maksumuurin takana tulisi olla reaalina, toimitettuna ja kuratoituna, että yritys tai yrittäjä maksaisivat tilauksen jatkossakin? Riittääkö nykyinen tekeminen? Mielestäni ei alkuunkaan. Lehti on kovaa vauhti matkalla eri suuntaan muun maailman kanssa.

Moni media lähtee murrokseen lähtökuopista. Historia ei uudessa maailmassa lämmitä vaativien kuluttajien kerhossa. Moni mausoleumi horjuu jo. Syynä eivät ole väärinymmärtävät kuluttajat, vaan ahneet median omistajat, jotka investoivat murrokseen vuosia liian myöhään. Kun mökin päästää pahaan kuntoon, tulee korjauksestakin kallista. Joskus kannattaa jopa aloittaa aivan alusta vanhan korjaamisen sijaan. Aika helppoa olisi haastaa useampikin suomalainen media. Lähtöviivalta verkossa olisi kiinnostavaa nähdä miten markkinat jakaantuvat.

Hyvä uutinen medialle tulee kuluttajien halusta kyllä kuluttaa paperiakin, tallenteita ja kaikkea muuta nauttimiseen sopivaa. Kukkaron avautuminen vain vaatii aivan erilaista lähestymistä kuin pelkän tiedonvälittäjän rooli. Portinvartijan rooli heikkenee kun porteista mennään ohi yli, ali ja ympäri. Silti kuluttajan voi saada koukkuunsa, tarvitaan vain paljon nykyistä parempi paketti Kuluttajien valitsemissa kanavissa.

More from Ville Tolvanen