Perttu Ahvenainen // October 27 2014

Verkon voima – case parantajat

”Valjasta verkon ratkaisemaan ongelmiasi tai sparraamaan ideaasi.”

Parantajien tarina alkoi eräänä lauantaisena iltapäivänä tällä twiitillä:

Nimetön1

 

 

Avasin siis Twitterissä erään henkilökohtaisen ongelmani yhteisölle Twitterissä, joka tarttui välittömästi haasteeseen. Samana iltana palvelun demo, joka kokoaisi kaikki suomen ICT- ja Digitilaisuudet yhteen keskitettyyn portaaliin, oli jo testattavissa:

Nimetön2

 

Sain siis hetkessä mukaan aktiivisen joukon innokkaita, huippuosaavia ihmisiä ideoimaan ratkaisua ongelmaani, jonka johdosta muutamassa tunnissa ongelmani oli jo lähes ratkaistu! Muutamaa viikkoa myöhemmin palvelu olikin jo tuotannossa ja tarkempi esittely löytyy täältä:

http://www.itewiki.fi/blog/2014/10/parantajat-osa-1-tieto-ict-ja-digialan-tapahtumista/

”Verkon ja yhteisön voima yllätti.”

Tarina jatkui seuraavana viikonloppuna, jolloin aloitimme ideoimalla kuinka älyjääkaappi saadaan hälyttämään kaapin perukoilla vanhenevasta maidosta. Tämän jälkeen avasin parantajien parannettavaksi omat ideani, kuinka vaarallisista takaisinvedettävistä tuotteista, kuten lelut, sähkölaitteet tai elintarvikkeet, saataisiin lähetettyä kohdistettu monikanavainen hälytys vaarassa oleville kuluttajille.

Samaa aihetta sivuten pohdimme myös, kuinka voisimme parantaa tällä hetkellä ainoastaan radion- ja television varassa olevaa valtakunnallista vaaratiedottamista.

Tässä vaiheessa mukaan lähteneiden parantajien määrä oli jo sen verran suuri, että päätimme viedä keskustelun #parantajat hashtagin taakse. Samalla myös koko parantajien idea ja olemassaolon oikeutus alkoi jalostua seuraavaksi:

“Parantajat on verkossa toimiva yhteisö, joka pyrkii ratkaisemaan haasteitasi tai ongelmiasi hyödyntäen digitalisaation tuomia mahdollisuuksia. Voit halutessasi myös avata ideasi parantajien sparrattavaksi ja kehitettäväksi.”    

Viimeisten viikkojen aikana parantajat ovat yhdessä rakentaneet Digitaalinen neuvola konseptia sekä pohtineet houkuttelisiko etävanhempainilta lisää vanhempia osallistumaan vanhempainiltoihin. Olemme myös miettineet kuinka hälytysajoneuvot saataisiin nopeammin ja turvallisemmin kohteeseen ja voisiko keskitetty valtakunnallinen sähköverkon vikapalvelunumero tehostaa energiayhtiöiden tiedotusta ja estää hätäkeskuksen tukkeutumista sähköverkon suurhäiriötilanteissa. Pohdimme myös, kuinka voisimme valjastaa teknologian tukemaan paremmin kansanedustajien arvokasta työtä:

Nimetön3

 

 

Miten parantajat toimivat?

1) Ideointi alkaa Twitterissä #parantajat hashtagilla
2) Jos idea saa kannatusta ja on parantajien mielestä jalostuskelpoinen, ideointi jatkuu edelleen Twitterissä sekä parantajien kaikille avoimessa facebook-ryhmässä.
3) Idea kootaan Ite Wiki palvelussa julkaistavaan blogitekstiin mallilla haaste – ratkaisu – lisäarvo – jatkokehitys
4) Parantajat pitävät tarvittaessa sparraustilaisuuden idean ympärillä joko livenä tai etänä
5) Ideaa levitetään ja testautetaan uudelleen verkossa sekä tapaamisissa
6) Idealle etsitään toteuttajat

Tervetuloa mukaan Facebookiin sekä Twitteriin keskustelemaan, verkostoitumaan ja ideoimaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

More from Perttu Ahvenainen