Janne Nyyssönen // April 29 2014

Vesitetty brändi

Miksi rakennamme yrityksiämme lyhyellä tähtäimellä?

Systeemimme perustuu jatkuvaan kasvuun ja täten myynnin maksimointiin lyhyellä tähtäimellä. Pyrimme jatkuvasti laajentamaan ostajakuntaa kasvattamalla valikoimaamme. Rajala Pro Shop on muuttunut kameroiden erikoiskaupasta elektroniikan sekakaupaksi.

Stockmann on ainoa premium-myymäläketju Suomessa, mutta sekin muuttuu tarjoustalomaiseksi alennusmekaksi muutaman kerran vuodessa.

Valikoiman lisääminen kasvattaa asiakaskuntaa ja liikevaihtoa, mutta samalla on olemassa vaara, että yritys vesittää brändinsä. Kumpi sitten on yrityksille tärkeämpää, vahva brändi vai kasvava liikevaihto?

Väitän, että vahva brändi on pitkässä juoksussa yrityksille tärkeämpi.

Brändi luo uskollisuutta yrityksen ja kuluttajan välille. Brändille uskolliset asiakkaat kuluttavat enemmän rahaa, käyttävät tuotteita useammin ja suosittelevat niitä enemmän tuttavilleen kuin satunnaiset asiakkaat.

Uskollisuus, eli ne vuosittaiset eurot, ovat hyvin merkittävässä osassa, kun markkina supistuu – kuten nyt monella alalla on nähty. Stockmann on ongelmissa, koska asiakkaiden ostokäyttäytyminen muuttuu ja sitä kautta markkina supistuu tällä hetkellä kahdella tavalla: Ostetaan halvemmalla sekä ostetaan verkosta.

Miksi enää menisin Hulluille päiville, kun voin ostaa samat tuotteet verkosta silloin, kun haluan?

Meitä suomalaisia vaivaa se, että haluamme olla parhaita joka ikisessä asiassa. Olemme kaikki markkinajohtajia, jotka tarjoavat loistavaa palvelua, kattavan valikoiman ja kilpailukykyiset hinnat. Miksi? Tarjoamme kaikille… emme mitään. Miksi emme keskity vain yhteen asiaan, ja ole siinä parhaita? Miksi Rajalalle ei riittänyt olla paras kamerakauppa?

Jotta pidät yrityksen brändin vahvana ja kasvatat yrityksen liikevaihtoa, tulee sinun kasvattaa markkinaa, ei kasvaa uusille markkinoille.

Kasvamalla uusille markkinoille Rajala siirtää itsensä positioon, jossa se saa lisää kilpailijoita, jotka ovat tunnetumpia kyseisessä tuotekategoriassa.

Miksi ostaisin puhelimen Rajalalta, kun saan sen samaan hintaan Verkkokauppa.comista paremmilla aukioloajoilla tai jopa 3 tunnin pikakuljetus suoraan kotiovellesi?

Millainen sitten on vahva brändi? Sillä on selkeä syy olemassaoloon, ja tekemisellä on tarkka fokus. Sillä on selkeästi määritelty kohdeasiakasryhmä, heimo, jota he palvelevat. Heillä on selkeästi erottuva kulttuuri, joka näkyy kaikessa yrityksen toiminnassa; visuaalisessa ilmeessä, millaisella sävyllä yritys viestii, mitä tuotteita on valikoimassa ja että ne ovat linjassa brändin kanssa.

Vahva brändi kiehtoo juuri sitä heimoa, joka on yrityksen ydin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö muut kuin tämän heimon jäsenet ostaisi yritykseltä. Vahvan brändin heimolaisissa on se ominaisuus, että he haluavat itse kertoa yrityksen tarinaa eteenpäin. He pitävät yrityksen tuotteista niin paljon, että haluavat myös kavereidensa kokeilevan niitä.

Vahva brändi tarkoittaa sitä, että se kantaa sinut paremmin yli vaikeiden aikojen. Se myös tarkoittaa, että samaan liikevaihtoon sinun tarvitsee pitää rajallisempaa valikoimaa ja sitä kautta pystyt säästämään huomattavasti erinäisissä kuluissa.

Kasvatatko sinä lyhyen välin liikevaihtoa vai pitkän aikavälin brändiä?

More from Janne Nyyssönen