Ville Tolvanen // November 08 2015

Viestinnän vallankumous

Median ymmärtäminen ja tulevaisuuden pohtiminen tulisi olla osa jokaisen yrityksen ja asiantuntijan digiajan yleissivistystä.

Niin suuri trendi maailmassa on viestinnällistyminen. Viestintä määrittelee johtamista, julkista vaikuttamista, politiikkaa, markkinointia ja asiakaskokemusta. Parhaiten viestivät vievät työpaikat, työntekijät, sijoittajat ja sopimukset.

Viestinnällistymisen megatrendiä ymmärtääkseen on hyvä pohtia myös median uutta merkitystä. Taannoinen Digitalist Future Media Forum taisi päätyä sanaan vuorovaikutus. Kanavan tai sisältöjen sijaan digiajan media on vuorovaikutusta julkaisijoiden, käyttäjien, ja brändien välillä. Arvoa syntyy vasta kun syntyy vuorovaikutusta leviämisen, keskustelun, kommenttien tai vastustamisen puolesta.

Media tulee latinan sanasta medium, joka tarkoittaa välinettä, mutta kurkottaa digiajassa kohti kommunikaatiota (communicare) joka tarkoittaa vuorovaikutusta. Hyvä niin, sillä juuri sitä tarvitaan älykkäiden päätelaitteiden ja mediapalveluiden yhdistäessä meitä yhä useammalla ja rikkaalla eri alustalla. Näköjään kehityksen vastarintaliike media-alan keskusliittokin on löytänyt itsestään termin Viestinnän Keskusliitto. Hyvä niin! Silti tulevaisuutta kannattaisi rakentaa eikä pelkästään kädet puuhkassa vastustaa.

Olen yrittänyt näyttää enemmän kuin väittää. Siksi perustin digitalistin. Ajattelin että media voi olla 1) avoin 2) monikanavainen 3) yhteisöllinen 4) arvokas 5) kannattava kun se rakennetaan fiksusti ja käyttäjiä kuunnellen. Digitalist kasvaa kaikilla mittareilla. Välillä yrityksillä olisi enemmän halua yhteistyöhön kun pystymme ottamaan vastaan. Miksi medialla on vaikeaa muuttua? Vain ajastaan irtaantuneilla ja mainontaa väkisin verkkoon puskevilla tuntuu olevan vaikeuksia pysyä kiinni liiketoiminnassa.

2015-11-08 06.35.44 am

 

Takaisin yleissivistykseen. Yrityksistä tulee medioita. Tarkoittaa siis että yritysten, järjestöjen ja yhteisöjen tapa vaikuttaa tulevaisuudessa ei ole pelkkä tiedottaminen, vaan avoin tiedon tuottaminen, rikastaminen ja jakaminen eri kanavissa. Asiakaspalvelu ja myynti osana viestintää ja johdon osallistuminen keskusteluun tulee yleistymään rajusti.

Eilen nähtiin sosiaalisten verkostojen voima. Kuten muuallakin maailmassa, tärkeät asiat viestitään ensin  suoraan sosiaalisissa medioissa tiedotteiden ja lehdistötilaisuuksien sijaan.

CTL1qoWVEAEhpcP

Journalismin rooli muuttuu uutismediasta asioiden rikastamiseen, syventämiseen ja yhdistämiseen. Hyvää journalismia tarvitaan nyt ja aina tulevaisuudessa. Kysymys onkin enemmän siitä miten se rahoitetaan. On käsittämätöntä ettei suurin osa suomalaisista medioista ole halunnut keksiä viimeiseen vuosikymmeneen mitään muuta ansaintaa kuin mainokset verkossa. Hämmentävää ylimielisyyttä.

Maailmassa on enemmän viestintää kuin koskaan aikaisemmin. Maailmassa on myös mahdollisuuksia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Verkon avulla olemme tasavertaisempia kuin koskaan aikaisemmin.

On käsittämätöntä puhua median kriisistä. Maailma, mainostajat ja erilaiset tekijät ovat ideoita ja intoa täynnä. On vain osattava johtaa oikea yhtälö lukuisista vaihtoehdoista. Mitäpä jos avaisit avoimen keskustelun oman mediasi tulevaisuudesta? Auttaisiko se jos ottaisit aidosti työstäsi maksavat mukaan tekemiseesi?

Mitä jos alkaisit palvelemaan avoimesti ja julkisesti niitä, jotka palkkasit maksavat etkä pelkästään itseäsi? Median arvon digiajassa määrittelevät sen käyttäjät eivätkä julkaisijat.

More from Ville Tolvanen