Heidi Lemmetyinen // November 29 2013

Viisas firma kuuntelee

Nyt kun yritykset ovat pikkuhiljaa ymmärtäneet, että sosiaalisessa mediassa on oltava, alkaa olla entistä vaikeampaa saada ääntään kuuluviin tauhkan keskeltä. Kuinka sosiaalisen strategiansa vakavasti ottava firma voi tässä tilanteessa erottautua? Onnistumisen ensimmäinen askel on kuunteleminen. On harmillista, että sosiaalista strategiaa lähdetään usein rakentamaan kanava- tai sisältölähtöisesti, kun kaiken keskiössä kuuluisi olla se, jolle markkinointiviestintää tehdään: asiakas.

Pistän parhaillaan sisältöstrategiaa uusiksi yritykselle, jonka sosiaalinen media on kasvanut täysin orgaanisesti ilman keskitettyä hallintaa. Twitteriä, LinkedIniä ja blogeja ruvettiin tekemään ilmeisesti siksi, koska se on muotia ja sosiaalisessa mediassa on oltava. Kanavien liikenne ei päätä huimaa ja vuorovaikutus on vähäistä. Aloitin uudistusprojektin ottamalla pitkän askeleen taaksepäin.

Ennen kuin aloimme luoda strategian suuntaviivoja, meidän täytyi tietää mitä meistä puhutaan.

Sosiaaliseen kuuntelemiseen on olemassa tusinoittain työkaluja. Itä-Lontoossa ei voi tällä hetkellä heittää kiveä osumatta sosiaaliseen mittaamiseen erikoistuneen start upin perustajaan. Jotkut suuryritykset ovat päättäneet valmiin ratkaisun sijasta luoda omia tarpeitaan vastaavan kustomoidun kuuntelupalvelun.

Esimerkiksi MasterCard pykäsi itselleen Conversation Suite –työkalun, jonka avulla se kerää reaaliaikaista tietoa kaikesta yrityksestä käytävästä keskustelusta ympäri maailmaa. Kyseessä ei ole pelkkä mittaustyökalu, vaan konsepti, jonka avulla MasterCard voi ymmärtää ja osallistua koko alaansa koskevaan keskusteluun.

MasterCardin sosiaalinen strategia kuulostaa muutoinkin järkevältä: yritys on asettanut tavoitteekseen olla alansa sosiaalisesti verkottunein ja eniten vuorovaikutukseen panostava toimija. Odotan mielenkiinnolla minkälaisia tuloksia saadaan aikaan kutomalla sosiaalisuus osaksi koko yrityksen strategiaa.

Kaikkien ei tarvitse yhtä mittavia investointeja tehdä, vaan kuunteleminen voi käydä yksinkertaisemminkin. Aloittaa voi vaikkapa seuraavista kysymyksistä: Mitä meistä sanotaan? Mitä asiakkaamme ajattelevat meistä? Kuinka kilpailijamme pärjäävät vastaavassa tilanteessa? Mistä alan trendeistä puhutaan parhaillaan eniten?

Kun tämä tieto alkaa hahmottua, voi markkinointiviestijä siirtyä esittämään kysymyksiä itselleen: Minkälaisella sisältöstrategialla voin muuttaa asiakkaidemme näkemyksen meistä toivottuun suuntaan? Minkälainen sisältö ratkaisee asiakkaidemme ongelmia ja tekee heidän elämästään helpompaa?

Heidi Lemmetyinen on Lontoossa IT-alalla työskentelevä digitaalisen viestinnän ammattilainen.

More from Heidi Lemmetyinen