Ville Tolvanen // July 16 2017

Viisi asiaa verkossa vuonna 2017

Digihypetyksen rinnalle syntyi kuluneen vuoden aikana vastareaktioita, joissa digitalisaation kirjattiin olevan hömppää.

Ajatusten taustalla on usein ihmisiä, joiden asemaa kehitys horjuttaa tai ”asiantuntijoita” joiden saavutuksista Google ei usein tunnista sanakaan. Hyvä että aihe herättää tunteita ja uutta ajattelua. Digitalisaatio Suomessa vois kesällä 2017 paremmin kuin koskaan aikaisemmin.

Sekavan keskustelun keskeltä saattaa olla vaikea tunnistaa tosiasioita verkosta sekä kirkastaa omaa roolia ja vaatimuksia asian hyödyntämiselle. Tässä oma listani asioista, joita lähes jokaisen yrityksen ja yrittäjän tulisi tehdä verkossa vuonna 2017.

  1. Vuorovaikutteinen viestintä asiakkaiden, yleisön ja kumppaneiden kanssa. Omien yleisöjen kasvattaminen, huomion ansaitseminen ja vuorovaikutus verkossa palveluineen pitäisi olla perusasioita tässä ajassa. Harmittavan paljon markkinointiin tarkoitetusta rahasta valuu vielä yksisuuntaiseen huutamiseen maksetussa mediassa. Matka aidosti asiakaslähtöiseen toimintaan verkon avulla pitänee ja investointien hinta kasvaa koko ajan. Edelläkävijät todellakin hyötyvät rohkeudesta nyt ja jatkossa.
  2. Kehitä liiketoimintaa jatkuvan tiedon avulla ja vuorovaikutuksessa asiakkaiden kanssa. Aito asiakaslähtöisyys vaatii jatkuvaa palautetta ja kommunikaatiota eri sidosryhmien kanssa. Jokaisella yrittäjällä tai yrityksellä on vain entisiä, nykyisiä ja tulevia asiakkaita. Rakenna alusta tai verkosto, jonka palautteen avulla luot aidosti kestävää ja kehittyvää liiketoimintaa.
  3. Johda tiedolla. Älä pelkästään tuijota viime vuoden lukuja ja strategiaa vaan luo mittaristo ja toimintamalli, jolla navigoit kohti tulevaa. Menestyvää yritystä johdetaan parhaiten reaaliaikaisella tiedolla, joka mahdollistaa myös muutosten tekemisen hyvissä ajoin. Älä turhaan aja karille kuin Stockmann hallituksen ja johdon nukahdettua rattiin.
  4. Rakenna verkostoja ja ekosysteemejä hyödyntämällä verkkoa. Jokainen toimiala ja yritys on luonteeltaan osa ekosysteemiä. Tee rohkeasti työstäsi avoimesti verkossa ja kutsu uusia asiakkaita, kumppaneita ja käyttäjiä mukaan menestymään ja kehittämään toimintaa. Yhteisö on aina yksilöä vahvempi ja yhteistyön voima rikkoo kaikki tuntemasi ennätykset. Oivalla avoimuuden, yhteisen kehittämisen ja verkostojen voimavarat.
  5. Murra rakenteita ja luo uutta ajattelua verkon avulla. Alustat, jakamistalous, massaräätälöinti ja lyhyemmät arvoketjut ovat aivan uuden liiketoiminnan rakentamiseen. Käytä neljää edellistä työkalua luomaan yrityksestäsi murroksellinen tekijä markkinoillasi. Käyttäjät, yhteydet ja esimerkit ovat jo olemassa, joten menestystäsi estää ainoastaan oma vanhanaikainen ajattelusi.

Elämme upeaa aikaa, jossa murtuvat vanhat ajatusketjut niin opetuksessa, terveydenhoidossa kuin rahojenkin välittämisessä. Digitalisaatio on uhka kaikelle vanhalla ja tarpeettomalle ja ihanuus jokaiselle uudistavalle tai uutta rakentavalle. Maailma ei tule täydelliseksi, mutta paranee koko ajan. Siksi sinunkin kannattaa pitää huolta, että elät aitoa digiaikaa kesällä 2017. Samalla on hyvä pohtia kuinka paljon sinunkin pitäisi siirtyä retoriikasta motoriikkaan tulevan syksyn aikana.

Parhaat muutokset ja ajatukset syntyvät silloin kun tekemistä ohjaa hyvinvointi arkea haastavien ongelmien sijaan.

More from Ville Tolvanen