Kristiina Pääkkönen // January 23 2014

Voiko kuolemaa brändätä?

Hautaustoimistoketju TUHKA käynnisti joukkorahoituskampanjansa itsenäisyyspäivänä 2013. Toimiala, jonka markkinat eivät saturoidu koskaan, ei ole reagoinut toimintaympäristön muutoksiin. Kukaan ei ole uskaltanut uudistaa hautaustoimistopalveluja. TUHKA on valmis uudistamaan.

Tuhka Twitter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TUHKA ja kymmenet muut yritykset ympäri Suomen miettivät nyt kuumeisesti joukkorahoitushankkeen käynnistämistä. Kun pankki ei anna rahaa, mietitään kuinka sosiaalisen median verkostot voisivat auttaa liiketoimintaamme kasvamaan.

TUHKAn joukkorahoituskampanja herätti mediakiinnostusta. Ainakin Kauppalehti, Yrittäjäsanomat,  Keskisuomalainen, Turun Sanomat ja Talouselämä kirjoittivat yrityksestä kampanjan lanseerauksen yhteydessä. Raflaavin oli Talouselämän otsikko ”Voiko kuolemaa brändätä”. Yrittäjä sai yhteydenottoja ketjuun mukaan haluavilta yrittäjiltä.

Joukkorahoitus on oiva keino lanseerata yritys tai tuote. Voit myös testata tuoretta ideaa katsomalla ensin menisikö se kaupaksi, ja käynnistämällä tehtaan vasta kun tiedät, että markkinat löytyy.

Joukkorahoitusalusta on markkinontialusta

Valtaosa joukkorahoituskampanjoista epäonnistuu. Syykin on ilmeinen: Kampanjoita ei markkinoida tarpeeksi. Joukkorahoitusalustaa kuvitellaan rahoitusautomaatiksi.

Todellisuudessa joukkorahoituskampanja vaatii viikkojen työn. Ennen kampanjaa valmistelet verkostojasi, keräät seuraajia ja aktivoidut oikeissa keskusteluryhmissä. Kampanjan alkaessa sinulla tulisi olla jo muutama sijoittaja valmiina laittamaan ensimmäiset eurot pöytään. Kampanjan edetessä sinun on osattava kertoa kampanjan ja tiimin toiminnasta joka viikko jotain uutta kivaa.

Inspiroivia esimerkkejä joukkorahoituskampanjoista

Soittajille tarkoitettu musiikkipeli InstrumentChampin joukkorahoituskampanja saavutti tavoitteensa, 27 800 € joulukuussa, ollessaan vielä Pre-roundilla, vain 30 päivää kampanjan alkamisesta.Yritys sai 25 evankelistaa ja osakkeenomistajaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista ja Iso-Britanniasta. – Kun rakennamme globaalia yritystä Pohjoismaisilla juurilla, on arvokasta verkostoitua ja luoda joukko ja yhteisö, jonka ääni on vahvempi kuin tavallisen perheyrityksen ääni, yrittäjä Lars Willner kertoo. Yrittäjä promosi kampanjaa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja osallistumalla FundedByMe:n tilaisuuksiin Pohjoismaissa. Lars kertoo kampanjasta blogissaan.

Myös Virtuous Vodka nosti rahaa osakepohjaisen joukkorahoituksen avulla. He nostivat yli 113 000 € ja saivat 103 uutta osakasta. Osakkaat lobbasivat luomuviinan samantien Systemsbolagetin hyllyyn.

Ennakkomyyntiin perustuvan (reward-based) joukkorahoituksen puolella tukholmalainen Flippin’ Burgers möi toistasataa hampurilaista ennakkoon ja sai siten ovelle pitkän jonon ravintolan avajaispäivänä. Flippin’ Burgersia on väitetty jopa Euroopan parhaaksi hampurilaisravintolaksi ja sinne saa edelleenkin jonottaa sisään (Tripadvisor).

Suomalainen sairaalalastenvaatekampanja Beibamboo nosti viime kesänä osakepohjaisen joukkorahoituksen avulla lähes 60 000 €. Tammikuussa 2014 kampanjansa aloittanut Goodio Goods lanseerasi terveysjäätelönsä osakepohjaisen joukkorahoituskampanjan avulla ja sai kahdessa viikossa jo yli puolet tavoitteestaan täyteen. Goodio Cools –kampanja jatkuu yhä.