Juho Jokinen // October 03 2014

Voittajan strategia: Investoi uhkaan!

Voittamisen manifesti

Pauli Aalto-Setälä ja Juho Jokinen
Kaikissa markkinoissa tapahtuu murroksia. Pitkään toiminut malli ei enää tuotakaan samaa asiakastyytyväisyyttä ja tulosta. Useimmiten tyypillinen ja joskus tarpeellinenkin reaktio on supistaa. Kuihduttaa operaatioita vastaamaan uutta tuloksentekokykyä. Uutta liiketoimintaa lähdetään samalla hakemaan nykyoperaation läheltä, kenties säätämällä hieman tuotetta.

Me uskomme, että ainoa oikea tapa kohdata markkinamurros on innostua siitä. Kun jokin uusi toimintamalli kilpailee nykytoiminnan kanssa, on syytä hypätä täysin palkein mukaan ja promotoida muutosta. Perinteisen oman toiminnan suojautumisen sijaan, rohkea hyppää kehittämään toimintaa itseään vastaan.

Markkinaa aidosti muuttavan toimintamallin luominen ei ole helppoa. Se vaatii riskinottoa, töitä, epäonnistumisia ja hulluutta. Markkinan pitää innostua täysillä. Siihen pitää uskoa niin paljon, ettei luovuta, vaikka kukaan muu ei ehkä usko, että vanha maailma murtuisi – eikä siitä ole (vielä) näyttöjä.

Mutta joskus se onnistuu. Ja silloin syntyy voittajia. Voittajat ovat poikkeuksetta niitä, jotka heittäytyivät rakentamaan uutta, eivätkä puolustamaan vanhaa.

Mutta voittaminen ei ole vain innovaatioita, hulluutta ja työtä. Markkinan murroksessa voittamisesta voi tehdä pragmaattisen toimintamallin. Amerikkalainen 3M työllistää 90 000 ihmistä 30 miljardin dollarin liikevaihdolla. 3M:n ruotsalainen toimitusjohtaja Inge Thulin investoi joka vuosi noin neljä miljardia dollaria tuotekehitykseen ja yritysostoihin.

Investoinnit kolahtelevat kolmeen koriin:

1. Nykyisten tuotteiden ja palvelujen kehittämiseen

2. Uusien tuotteiden ja palvelujen luomiseen nykyisille asiakkaille

3. Omaa yritystä uhkaaviin ja jopa kannibalisoiviin tuotteisiin ja yrityksiin

Selvästi suurimman osan investointibudjetistaan Thulin sijoittaa nykymarkkinaa uhkaavaan ja jopa järkyttävään liiketoimintaan. Näin syntyy tilanne, että kun uusi toimintamalli onnistuu muuttamaan markkinaa, yritys on jo mukana uudessakin toimintamallissa.

Markkinaosuus säilyy tai kasvaa.

Allerin 2010 valittu strategia sijoittaa Suomisomeen, tehdä liiketoiminnasta sosiaalista, tienata asiakastiedolla ja auttaa yrityksiä – myös muita mediayhtiötä – digitalisoitumaan, on pähkähullu. Ainakin perinteisen liiketoimintadoktriinin mukaan: Miksi 140 vuotta vanha aikakauslehtitalo hyppäisi noin kauas vahvuuksistaan? “Valita visiokseen olla ”sosiaalisin”? Rakentaa ”Suomen suurin sosiaalinen ekosysteemi?”

Koska tulevaisuus on digitaalinen. Ja tulevaisuus on sosiaalinen. Aina kun yrityksen johtoryhmässä käytetään valta-osa yhteisestä ajasta siihen kun menneisyyden argumentit väittelevät nykyhetken faktojen kanssa on varmin häviäjä tulevaisuus.

Epävarmuus ja pelko ovat johtaneet siihen, että yritysten ja yksityisten pankkitileillä lojuu rekkalasteittain rahaa, vaikka sen voisi investoida siihen mihin uskoo. Heinäkuussa 2014 kansalaisten tileillä hillottiin 81,5 miljardia euroa. (Lähde: Suomen Pankki)

”Tuottavuus ei kasva, jos ei tehdä investointeja, ” sanoo firmoja investoimaan kannustava akatemiaprofessori Mika Pantzar. Voittajan strategia on elää murroksessa, eikä kätkeytyä siltä.

Aller osti Dinglen osakekannan 2.10. julkistetussa osakekaupassa.

” I write when the spirit moves me. And it moves me everyday.”

– William Faulkner

More from Juho Jokinen