Jari Lähdevuori // May 24 2015

Vuoden 2015 some-kanava: Snapchat

Suomen kovimpien sosiaalisen median asiantuntijoiden ennustaessa viime vuoden lopulla some-markkinoinnin kuumimpia kanavia vuodelle 2015 Snapchat keikkui kärkisijoilla. Nyt puolisen vuotta myöhemmin aika alkaa olla kypsä voittajan kruunaamiselle.

Snapchat tulee lyömään itsensä ryminällä läpi Suomessakin. Ja se tulee tapahtumaan pian – ellei se ole jo tapahtunut. Hiljaiset signaalit osoittavat, että vuoden taitteen lukemista, joiden mukaan 4,4 % 15-55-vuotiaista oli käyttänyt palvelua kuluneen kolmen kuukauden aikana (Laurea, Kurio & MTV 2015), ollaan tultu iso harppaus.

Näppituntumaan perustuvan väitteen taustalle tarjoan tuoreiden käyttäjälukujen sijaan syitä, miksi näin tulee tapahtumaan. Näiden kolmen pointin jälkeen suosittelen lämpimästi kolmea klikkausta: “download app”, “sign up”, “send snap”.

 

1. Se on täysin uudenlainen kommunikaation muoto

Snapchat ui vastavirtaan, kohti some-palveluiden sinistä merta. Se on kääntänyt internetin perusoletukset päälaelleen. Sekunneissa häviävät viestit kuulostavat pilvipalveluiden jatkuvasti laajenevan tallennuskapasiteetin ja hakukoneiden historiaan kurkottavien indeksointien aikana hämmentävältä ajatukselta. Vapauttavalta sellaiselta.

Vallankumouksellisuudessaan Snapchat tuo mieleen Twitterin, joka aikanaan avasi meille ensimmäistä kertaa avoimen ja aidosti maailmanlaajuisen keskustelukanavan. Snapchat puolestaan avaa meille kanavan mutkattomaan, arkiseen yhteydenpitoon – some-ajan hengessä täysin reaaliaikaisesti, mutta vastoin muita kanavia todella rosoisesti, leikittelevästi, sopivasti kieli poskessa.

“Snapchatissa [tulee laitettua] jotain omakuvia tilanteista ku ei oikeen oo mitään sanottavaa, mut tekee mieli vaa olla yhteydessä.” Mies, 24

2. Se on muille kanaville rinnasteinen, ei korvaava

Mitä edellä mainittu Twitterin ja Snapchatin vallankumouksellisuuden vertailu voi paljastaa meille Snapchatin paikasta some-palveluiden ekosysteemissä? Twitterin vallankumous oli kertomista kaikille, mutta ei kenellekään. Snapchat on kertomista ei mistään, mutta kaikesta – ja sitä me ilmeisesti kaipasimme viilattujen Insta-tiliemme, kuihtuneiden FB-profiiliemme ja tarkkaan varjeltujen blogiemme rinnalle. Avainsanana tässä rinnalle.

Nämä aidosti kommunikaatiotamme ravistelevat palvelut löytävät paikkansa vanhojen rinnalta. Ne eivät nouse korvaamaan aiempia. Kuka viitsisi edes yrittää Facebookiksi Facebookin paikalle?

“Facebookiin laittaa enemmän sellasii kokonaiskokemus-kuvii niinku matkoista albumeita tai jotain, ja Instagramiin sellasii yksittäisii hienompii asioita ja Snapchattiin sellasii ihan mitä vaa.” Nainen, 23

Kysymys lähinnä kuuluu, kuinka ison osan kommunikointiin käyttämästämme ajasta tällainen häviävän hetken ilo tulee ottamaan.

3.    Se on media, ei pelkkä sosiaalinen media

Snapchat ei tyydy mullistamaan ainoastaan kavereiden välistä kommunikaatiota. Myös perinteisen median jätit ja isot brändit on väännetty vertikaalisen videon muotoon ja tiivistetty mittaan, jota katsoessa ei ehdi edes “snäppiä” sanoa.

Oli kyseessä sitten Discover-toiminnon alta löytyvät Cosmopolitanin, Daily Mailin tai National Geographicin kanavat, sponsoroidut käyttäjien koostamat Stories-tarinat erilaisista kaupallisista tapahtumista tai erinäiset kokeilut mainosmuotojen kanssa, Snapchat tuntuu olevan omassa luokassaan natiivisisältöjen kanssa.

Huomionarvoista ja muiden some-kanavien linjasta poikkeavaa on myös se, että Snapchat todella panostaa omaan sisällöntuotantoon. Tuoreimpana osoituksena tästä mainittakoon CNN:n politiikan tähtitoimittaja Peter Hambyn palkkaaminen toimituksellisen osastonsa vetäjäksi. New York Times povaakin Snapchatista Yhdysvaltain ensi vuoden presidentinvaalien merkittävintä uutta mediaa.

 

[Snapchat-käyttäjien sitaatit Noora Kuusilan tekemästä Kuluttajakäyttäytymisen digitaalisuus -hankkeen tutkimuksesta (Laurea, Kurio & MTV 2015)]

More from Jari Lähdevuori