Tuija Riekkinen // November 21 2013

Yhden luukun taktiikka

Analogia oikeasta elämästä.

 

Menet hakemaan palvelua luukulta A. Et löytänytkään sieltä haluamaasi, koska palveluntarjoajan näkemyksen mukaan hakemasi palvelu onkin luukulla B. Siirryt siis sinne. Kiinnostut toisesta palvelulta ja sinut siirretään luukulle C tai oliko se nyt D. Siirryt luukulta toiselle hakemaan palvelua ja kun olet saanut haluamasi, painut ulos ja huomaat, ettet tullutkaan ulos samasta rakennuksesta mihin kävelit sisään ja miten hitossa löydät nyt sen auton, kun se jäi sen luukun A oven luo parkkiin.

Verkkopalveluissa tätä tapahtuu koko ajan. Sisällöt on kiinnitetty sivuun, joka puolestaan on kiinnitetty siilomaiseen sivuhierarkiaan ja tämän vuoksi käyttäjää ristiin linkitetään ympäri sivustoa ja lopulta käyttäjä ei enää muista missä alun perin oli ja miten sinne pääsee takaisin. Sitten hakataan selaimen back-nappia like there’s no tomorrow.

Kun verkkopalvelussa on sivuja eikä sisältöjä, ne todellakin on lukittava sivustohierarkiassa yhteen paikkaan. Käyttäjän pitää ymmärtää yrityksen logiikka luokitella tarjomaansa, sillä tyypillisesti sivulle löytyy vain yksi polku. Ei siis kovin hyvä asiakaskokemus, jos asiakkaan radiotaajuus värähtelee eri aalloilla kuin yrityksen.

Sisältörikas sivusto voi kuitenkin olla myös asiakasystävällinen, jos sen suunnittelussa huomioi muutamia seikkoja.

Ensinnäkin, nykyään ei enää tehdä sivuja, vaan sisältöjä. Sisältöjä, joille kerrotaan metadatan avulla, mistä aiheesta sinä sisältö olet tai sen kertoo sisällön automaattisesti analysoiva työkalu, esimerkiksi Leiki. Kun sisällöt tehdään erillään varsinaisesta sivustorakenteesta voidaan yhtä sisältöä näyttää sivustolla dynaamisten sääntöjen perusteella jopa useammassa paikassa ja käyttäjä voidaan johdatella luontevasti sisällöstä toiseen. Käyttäjälle voidaan myös näyttää erilaisia sisältöjä vaikka päätelaitteesta, paikasta tai kellon ajasta riippuen.

Mutta tämä ei tietenkään ratkaise kaikkea. Edelleen sivustolla pitää olla joku rakenne. Mistä tiedät missä kaikissa paikoissa sisältösi pitää olla, että käyttäjä sen sitten löytäisi?

Sen sijaan, että kysyisit asiaan mielipidettä kaikilta organisaatiosi jäseniltä, koettaisit sitten tehdä kaikille sopivan kompromissin ja päätyisit lopulta ratkaisuun, jonka päätti esimiehesi esimiehen esimies nähtyään lopullisen ehdotuksen (jota jo koodataan), voit pyytää myös apua asiakkailtasi.

Asiakaslähtöisen sisältöhierarkian luomisessa auttaa card sorting –menetelmä, jonka avulla voit osallistaa asiakkaasi suunnittelemaan sivustosi rakenteen. Card sortingissa osallistujat lajittelevat asioita yläkäsitteiden alle tai luovat itse yläkäsitteitä, jonka alle sitten tyrkkäävät asiat. Tähän on jopa verkkotyökaluja kuten tämä, joista saat kätevästi raportin, joka kertoo mistä asiakkaasi mitäkin asiaa sivustollasi hakisi. Voit yllättyä miten erilaisesti asiakkaasi ajattelevat. Erilailla organisaatiosi kanssa mutta myös keskenään. Kun erotat sisällöt sivuista, ei ole mikään ongelma palvella rakenteella useampaa erilaista ajattelua.

Ihanaa nykyaikaa on myös se, ettei verkkopalveluissa ole nykyisin vain yhtä navigaatiota tai tapaa navigoida. Navigaatiot ja sisällöt tarjoavat erilaisia tapoja päästä eteenpäin sivustolla.

Coca Cola Company julkaisi uuden yrityssivustonsa noin vuosi sitten. Minulta meinasi päästä ilopissa, kun näin sivuston ja olen käyttänyt sitä inspiraationa ja esimerkkinä monta kertaa. Etusivu ja navigaatiot tarjoavat yhteensä 15 tapaa porautua sisältöön. Voit lähteä joko aihe edellä tai jospa tykkäätkin videoista, niin tästä pääset niihin tai hei, kiinnostaako sinua sittenkin sisällöt, joissa on eniten kommentteja. Huomioikaa myös etusivu, johon mahtuu suodattimien ansiosta hurja määrä sisältöjä. Ajatella, tuolla mallilla kaikki isonkin yrityksen organisaatiot saisivat omat sisältönsä etusivulle!

No niin, nyt on tehty sisällöt erilleen sivuista, annettu niille metadataa tai analysoitu ne semanttisesti, luotu asiakasystävällinen rakenne ja sen pohjalta useampi tapa navigoida sisältöihin.

Mutta entäs se yhden luukun taktiikka, miten se toteutuu? Lopullinen silaus on käyttöliittymäsuunnittelua, jota tehdään nimenomaan sisältöjen kuluttamisen ehdoilla.

Puhuin kirjoituksen alussa sisältösuositteluista ja käyttäjien johdattelusta sisällöstä toiseen. Sen ei tarvitse enää olla linkkejä sinne tänne ja tuonne, vaan seuraavan kiinnostavan sisällön voi hakea myös osaksi sitä sivua, jolla juurikin olet. Pitkän sisällön voi lukea sivun sisällä vaikka selaamalla sitä oikealta vasemmalle kuin tabletissa. Et koskaan eksy, koska sinua ei heitetä laarista A laariin B. Itse en ole näin toteutettuihin sivustoihin vielä törmännyt, mutta tiedän, että työn alla sellaisia jo on.

Vapise back-nappi, pian sinua ei enää tarvita!

 

 

More from Tuija Riekkinen