Markus Nieminen // January 23 2014

Yrittäjyydestä ja hankkeesta nimeltä Suomi

Olen ollut yrittäjänä reilut kolme vuotta.

En kuitenkaan vieläkään miellä itseäni yrittäjäksi. Olen ehkä ollut tietämättäni ”yrittäjäluonteinen” koko elämäni. Mitä se nyt sitten tarkoittaakaan. Pidän asioiden tekemisestä ja tykkään tehdä paljon. Pidän sitä oman yrittäjyyteni ohjenuorana, oikeastaan ainoana sellaisena.

Minua on onnistanut monella tapaa. Olen löytänyt ammatin, jossa saan ratkoa ongelmia ja se on kait se mistä olen aina pitänyt. Vielä parempaa on se, että pääsen tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa ja kuuntelemaan heidän tarinoitansa. Oppimaan ja kasvamaan niistä. Ja vielä tämän lisäksi pääsen toteuttamaan itseäni luovasti, aina silloin tällöin.

Kuitenkin kaiken tämän yläpuolella leijailee eräänlainen mystifioitu ajatus yrittäjyydestä. Ajatus, joka maalaa näkymää yliluonnollisista ihmisistä. Ihmisistä, jotka ovat nostettu meidän muiden yläpuolelle. Sankari-ihmiset. Me kaikki tietenkin tarvitsemme sankareita ja tarinoita, jotka inspiroivat meitä. Mutta ennen kaikkea juuri nyt tarvitsemme meitä tavallisia ihmisiä.

Juuri nyt kun eri toimialat ovat joutuneet murrokseen syystä jos toisesta, tarvitsemme lisää yrittäjiä. Tämä ’uusi’ yrittäjyys ei pelkästään tule paraikaa kasvavasta peliteollisuudesta taikka mm. wearable technology -movementista. Uusia työpaikkoja syntyy ja tulee myös aina syntymään myös muista yrittäjyyden aloista, niistä ihan perusduuneista.

Yllä oleva asia on kiusannut mieltäni jo pitkään ja sattuman kautta pääsin osallistumaan hankkeeseen, jossa yllä olevaa ajatusta oli lähdetty jatkojalostamaan. Hankkeen kehittäjät, Wörks ja Fennia halusivat saada madallettua kynnystä ryhtyä yrittäjäksi.Vaikka et olisikaan pelienkehittäjä, digitaalisuuden ammattilainen tai muuten vaan startup –genreen kuuluva henkilö? Miten sinut saadaan innostumaan yrittäjyydestä?

Haasteena tuo on valtava. Media puhuu alituiseen vain ja ainoastaan sankaritarinoista. Milloin mikäkin yritys on myyty muutamalla miljardilla ja milloin mikäkin teknologinen innovaatio on syntynyt. Kyseiset uutiset eivät madalla kynnystä, ne vievät sen stratosfääriin asti.

Meille muille

Yksi tapa lähestyä asiaa oli luoda verkkopalvelu, jossa ihmiset voivat keskustella ja luoda uusia ideoita uusien yrityksien luomiseen. Vertaistuki, ideoiden crowdsourcing ja ammattilaisten vinkit nousivat keskiöön. Voisiko näillä eväillä luoda uuden tavan madaltaa kynnystä ryhtyä yrittäjäksi? Tiedon avoin jako, virheiden ja sudenkuoppien jakaminen avoimesti, voisivat nostaa esiin uusia lahjakkuuksia. Ihmisä. jotka eivät uskalla lähteä yrittäjiksi. Ihmisiä jotka eivät vielä tiedä että he ovat yrittäjiä?

Suomi jaloilleen, yksi yrittäjä kerrallaan.

Hanke on valtava, isompi kuin yksi pieni verkkopalvelu. Ja tässä tapauksessa Digitalist ja sen yhteisö astuu kuvaan. Palvelu on julkaistu beta-beta vaiheessa joten kaikki kritiikki ja kehitysehdotus otetaan vastaan.

 

  1. Miten hanketta voitaisiin parantaa?
  2. Miten palvelua voitaisiin parantaa?
  3. Miten te muut yrittäjät koette palvelun? Olisiko siitä ollut teille apua aikoinaan?

 

Hankkeeseen ja palveluun voi tutustua täältä. Ja nyt kaikki auttamaan Suomi jaloilleen, yksi suositus ja kommentti kerrallaan. http://jokamiesluokanstartup.fi/

More from Markus Nieminen